با سلام به همه بازدیدکنندگان قدیمی و جدید و پوزش بابت تاخیر چند ماه و به عبارت بهتر غیبت چند ماه
امیدوارم در ادامه بتوانم مطالب مفیدی را ارائه نمایم
با آرزوی موفقیت روز افزون برای تمامی شما عزیزان از درگاه خداوند متعال
و اما مطلب جدید
امیدوارم در ادامه بتوانم مطالب مفیدی را ارائه نمایم
با آرزوی موفقیت روز افزون برای تمامی شما عزیزان از درگاه خداوند متعال
و اما مطلب جدید
اصول یادداشت برداری
آیا تا به حال برایتان اتفاق افتاده که بخواهید لطیفهاى را تعریف کنید و ناگهان موقع تعریف کردن، متوجه شوید که خندهدارترین قسمت لطیفه را فراموش کردهاید؟ آیا تا کنون پیش آمده که قرار ملاقاتى با کسى داشته باشید، ولى آن را فراموش کرده باشید؟ آیا تا کنون اتفاق افتاده که جزئیات مطالب جالبى را که روز قبل در کلاس درس شنیدهاید، از یاد ببرید؟ آیا تا به حال پیش آمده که در جلسه امتحان، ناگهان متوجه شوید که مهمترین نکتهاى را که باید بنویسید، فراموش کردهاید؟ مطمئناً پاسخ بیشتر ما به سؤالات فوق، مثبت است؛ زیرا ما، همگى انسان هستیم و گاهى دچار نسیان و فراموشى مىشویم.
هرمن ابینگ هاوس، روانشناس معروف، در اواخر دهه 1800م. با تحقیق درباره ذهن انسان و توانایى آن در به یاد آوردن اطلاعات جدید، پدیده فراموشى را مورد مطالعه قرار داد. طبق گفتههاى این روانشناس، ما بعد از 20 دقیقه، تقریباً 40 درصد آن چه را که شنیدهایم یا خواندهایم، فراموش مىکنیم و بعد از گذشت 24 ساعت، تقریباً 70 درصد مطالب را از یاد مىبریم. البته این واقعیت، یعنى فراموش کردن تقریباً نیمى از مطالب شنیده شده یا خوانده شده، پس از گذشت یک روز، بسیار تلخ است.
منحنى نسیان ابینگ هاوس، به این نکته ظریف اشاره مىکند که همگى ما به میزان زیادى فراموشکار هستیم. در واقع، این منحنى، نشان مىدهد که یک ماه بعد از شنیدن یک سخنرانى یا مطالعه درس، ممکن است تا 80 درصد آن را فراموش کنیم. بدیهى است که براى دانشجویانى که باید بعد از پایان هر ترم، امتحان بدهند، این موضوع، اصلاً خوشایند نیست؛ اما با استفاده از مهارتهاى مفید مطالعه، مىتوانیم حافظه خود را طورى تقویت کنیم که در موقع لزوم، تا 80 درصد یا بیشتر آن چه را که شنیده یا خواندهایم، به یاد بیاوریم. براى تقویت حافظه، باید در ضمن سخنرانىها و یا در کلاس درس، با دقت به مطالب گوش بدهیم و سعى کنیم با سرعت و دقت، از مطالبى که مىشنویم، یادداشت برداریم.
به نکتههاى زیر فکر کنید و روش یادداشتبردارى خود را بهبود بخشید.
1. آماده شدن قبل از کلاس درس
همان طور که براى گذراندن تعطیلات خود برنامهریزى مىکنیم، باید قبل از ورود به مجلس سخنرانى و یا کلاس درس هم فکر و ذهن خود را آماده و مهیا سازیم. براى این کار، باید ابتدا به کتابها و جزوههاى درسى، نظرى اجمالى افکنده، تکالیف و تمرینهاى داده شده توسط استاد را انجام دهیم؛ سپس یادداشتهایى را که از سخنرانى یا درس قبل نوشتهایم، مرور کنیم. به خاطر داشته باشید که مرور مطالب درسهاى قبل، باعث مىشود تا اطلاعات درسى جدید را آسانتر یاد بگیرید نکته دیگراین است که شما باید سعى کنید تا موضوع سخنرانى استاد را بدانید و بدین طریق، ذهنتان را نسبت به پذیرش موضوع مورد نظر، آماده سازید؛ زیرا در این صورت، شما دقیقاً متوجه مىشوید که استاد، چه موقع از موضوع خارج شده است و به قول معروف، خاکى مىرود!
همچنین به دلیل این که واژهها و اصطلاحات در هر علمى، معناى خاص خودشان را دارند، دانستن موضوع سخنرانى، موجب مىشود تا واژهها و اصطلاحات مورد نظر، معناى خود را بیابند.
2. خودتان تصمیم بگیرید که چه موقع مطلبى را بنویسید
هنگامى یادداشت بردارید که احساس کنید مطلبى ارزش نوشتن و حفظ کردن را دارد.
3. همه نکات مهم را بنویسید
همواره از خود سؤال کنید که از من انتظار مىرود قادر به انجام چه کارى شوم؟ طورى یادداشت بردارید که به شما یادآورى کند که از شما چه انتظارى مىرود و به شما کمک کند تا آن انتظار را برآورده کنید. 4. سؤالات خود را بنویسید
هر گاه به مطلبى بر مىخورید که آن را درک نمىکنید، سؤالات خود را بنویسید و نیز واکنشها و نظرات خود را بنویسید. بدین ترتیب، یادداشتهاى شما، گزارشى از افکار شما خواهند بود؛ نه فقط یک رونوشت از مطالبى که شخص دیگرى بیان کرده است.
5. نکات مهم را برجستهتر بنویسید
هر صفحه را طورى بنویسید که با یک نگاه، مفاهیم و نظرات اصلى مشخص باشند. از ماژیکهاى رنگى، شبرنگها، کادرها و طرحهاى مختلف و هر روشى که مىدانید، استفاده کنید تا نکات مهم، برجستهتر به نظر برسند. به نکاتى که به وسیله آهنگ صدا، حالات صورت و تکرار مطلب، مورد تأکید قرار مىگیرند، توجه کنید. کارى کنید که یادداشت شما، تمامى چنین تأکیدهایى را منعکس کند.
6. تفصیل در یادداشتبردارى، ضرورت ندارد
لازم نیست همه جزئیاتى را که در ضمن درس استاد یا سخنرانى بیان مىشود، یادداشت نمایید. هرگز فراموش نکنید که فقط باید نکتهها و مطالب اساسى را یادداشت کنید و از ثبت تمامى نکتهها و مطالب سخنران یا نویسنده، پرهیز کنید. هدف آن است که به هنگام مرور مطالعه مجدد، هر یادداشت، فقط اشارهاى باشد تا نکتههاى مهم و ضرورى درس را به خاطر آورید.
اگر خواستید جزئیات را نیز به تفصیل یادداشت کنید، کوششى که صرف مىکنید، مانع تمرکز حواس و درک «معناى» مطلبى است که نویسنده یا سخنران عرضه مىدارد.
7. در یادداشت بردارى، واژههاى خود را به کار برید
پس از درک مفهوم آن چه گوینده عرضه داشته، آن را با واژههاى خود و در قالب عبارتهایى که خود انشا مىکنید، خلاصه کنید؛ زیرا هنگام مراجعه به یادداشتها، جملههایى که از خود نوشتهاید، بیش از جملههاى گوینده یا نویسنده، معنى و مفهوم را به شما منتقل مىکند. همچنین این کار، آزمایشى است تا بفهمید که آیا مقصود گوینده یا نویسنده را درست درک کردهاید یا نه؛ زیرا اگر بخواهید موضوعى را با واژهها و شیوه جملهبندى خودتان بنویسید، ناگزیر از درک و فهم آن هستید. تمرین بازنویسى مطالب با واژههاى شخصى، در واقع، نوعى تکرار درس نزد خویش است. درس پس دادن به خود نیز مستلزم اندیشیدن درباره موضوع درس است و اندیشیدن، قابلیت شما را در درک و فهم مطالب، زیاد مىکند. فایده مهم این کار، آن است که هم فراگیرى شما از درس، مؤثرتر و ثمربخشتر مىشود و هم فراگرفتهها را به مدت بیشترى در خاطر خواهید داشت.
8. یادداشتها را با عجله ننویسید
یادداشت خوب، باید «خوانا» و «دقیق» باشد. هرگز با عجله ننویسید تا بعد خودتان هم نتوانید آن نوشته را بخوانید. کسانى که تصور mمىکنند جزئیات مربوط به توضیح مطلب اصلى درس را باید به تفصیل یادداشت کرد، مجبورند با عجله بنویسند. بعضى دیگر چنان سریع مشغول نوشتن مىشوند که یادداشت آنها، نه تنها بدخط و ناخوانا مىشود، بلکه از بس حواسشان به نوشتن معطوف است، از درس و بحث کلاس، هیچ نمىفهمند و در نتیجه، از مرور کردن آن یادداشت، به فرض خوانا بودن نیز چیزى دستگیرشان نمىشود.
دقت و صحت یادداشتهاى خود را با مطالعه یادداشتهاى همکلاسان و مقایسه آنها با یادداشتهاى خودتان، بسنجید. اگر درباره بعضى از نکات، تردید کردید و یا از درک درست آنها اطمینان نداشتید، با استاد، مشورت کنید. اگر از یادداشت کردن نکتهاى بازماندید، سعى نکنید همان وقت و به تعجیل آن را بنویسید؛ زیرا این کار، به احتمال زیاد، شما را از نوشتن نکته بعدى که استاد خواهد گفت، باز مىدارد؛ بلکه قسمتى از آن صفحه را سفید بگذارید تا بعد از کلاس، نکته مزبور را از یکى از همکلاسان یا استاد بپرسید و در محل خودش بنویسید.
9. ضبط صوت، جایگزین مناسبى براى یادداشتبردارى نیست
بعضى از دانشجویان معتقدند که از ضبط صوت - به عنوان یک وسیله کمک آموزشى که جایگزین یادداشتنویسى باشد - مىتوان استفاده کرد؛ اما این دانشجویان، کاملاً اشتباه مىکنند. در شرایط خاصى، شاید استفاده از ضبطصوت در کلاس درس، بتواند به عنوان پشتوانهاى، براى یادداشتهایى که مىنویسیم، مؤثر باشد؛ مثلاً اگر استاد خیلى سریع صحبت مىکند و از واژهها، لغات و اصطلاحاتى استفاده مىکند که بیشتر آنها را نمىدانیم یا نامفهوم هستند، مىتوانیم از دستگاه ضبطصوت در کلاس درس استفاده کنیم تا به کمک آن، بعد از کلاس، یادداشتهاى نوشته شده را ویرایش کنیم. همچنین اگر مىخواهیم زبان تازهاى را یاد بگیریم، مىتوانیم سخنان استاد را در کلاس درس، ضبط کنیم و براى تقویت مهارتهاى شنیدن و تلفظ صحیح کلمات، بعد از کلاس درس، از نوار ضبط شده استفاده کنیم و یا وقتى که مىدانیم در روزهاى خاصى نمىتوانیم در برخى از جلسات شرکت کنیم، مىتوانیم از یکى از همکلاسىها بخواهیم تا سخنان استاد را برایمان ضبط کند تا بتوانیم از مطالب تدوین شده، استفاده کنیم. به این نکته توجه کنید که اگر مىخواهید سخنان استاد را در کلاس ضبط کنید، باید قبل از کلاس، از او اجازه بگیرید.
10. به طور منظم یادداشتهاى خود را مرور کنید
دست کم 60 درصد محتواى یک سخنرانى، در طول 24 ساعت پس از آن، از یاد مىرود؛ مگر آن که در این باره، اقدامى صورت گیرد. از این رو، شما باید با فاصلههاى زمانى کوتاه، یادداشتهاى خود را براى به خاطرسپارى بهتر و بیشتر، مرور کنید.
11. یک نظام علامتگذارى مخصوص به خود ابداع کنید
سعى کنید در علامتگذارى، پیوسته از یک نظام پیروى کنید. نشانههایى که به کار مىبرید، همیشه و در همه کتابها، باید یکسان باشند؛ مثلاً اگر یک جا در برابر جملهاى که معنایش را به خوبى نفهمیدهاید، علامت سؤال (؟) گذاشتید، همه جا و در تمام کتابهاى خود، این علامت را به همان قصد به کار برید تا به محض نگاه به آن علامت، متوجه شوید که معناى جملهاى براى شما روشن نیست. در این صورت، دیگر نباید علامت سؤال را به قصد دیگرى، مثل عدم موافقت با مفهوم قسمتى از یک نوشته، به کار برد.
12. پیشنهادهاى زیر را بخوانید و براى یادداشتبردارى خود، به کار برید:
الف) در پى سرنخهاى نکات مهم باشید؛ یعنى تکرار نکات تأکیدى، تغییر در آهنگ صدا و فهرست کردن نکات مهم.
ب) عنوان و تاریخ سخنرانى را در بالاى صفحه اول یادداشتهاى خود بنویسید.
ج) از نمودارها، ابروها، کمانها و سایر تدابیر استفاده کنید.
د) وقتى که سخنران، مطلب یا طرح پیچیدهاى را مطرح مىکند و ضمن انجام این کار، توضیح مىدهد، ببینید که طرح او مهمتر است یا توضیحات کلامىاش؛ اگر طرح مهمتر است، از او بخواهید تا مکث کند و شما خود، طرح پیچیده استاد را ساده و آن را یادداشت کنید و اگر سخنرانى استاد، حاوى مطالبى است که در کتاب یافت مىشود، آن را یادداشت نکنید و در عوض، توضیحات خود را یادداشت کنید.
براى مطالعه بیشتر به منابع زیر مراجعه کنید:
1. چگونه مطالعه کنیم تا دانشجوى موفقى باشیم، دکتر واتیس د. فرو و موریس ا.ل، ترجمه عبدالحسین آل رسول.
2. معجزه تقویت مهارتهاى یادگیرى، ترجمه فاطمه فاضلى و احمد رضا اشرف العقلایى.
3. دانشجوى موفق، مت هکتور تیلور، ترجمه دکتر محمد سعیدى مهر.
