انواع حافظه
حافظه شنیدارى (سمعى)افرادى که از راه شنیدن و تمرکز شنیدارى به مرحله یادگیرى پایدار مىرسند، داراى حافظه شنیدارىاند.
این افراد دقیقتر از بقیه به صداىهاى جهان پیرامون گوش مىدهند و تشخیص صداها نیز برایشان آسانتر است؛ بدین سبب وقتى کسى که یک یا دو بار با آنها سخن گفته، با آنان ارتباط تلفنى برقرار مىکند، بىدرنگ صدایش را تشخیص مىدهند.
اینان همیشه صداها، آهنگها، اصوات و گفتوگوها را با هم مىسنجند و یادآور مىشوند فلان صدا شبیه فلان چیز است؛ صداى این دو نفر شباهت دارد. این آهنگ را قبلاً شنیدهام و چقدر دقیق کپى بردارى شده است.
این افراد در کودکى نیز قابل تشخیصاند. آنها در کودکى با صداى بلند سخن مىگویند و میزان دقّت و استماع مخاطب برایشان مهم است. حتّى اگر مخاطب به دیدگانشان خیره شود، چنان چه احساس کنند به آنها توجّه ندارد، معترض مىشوند؛ سکوت پیشه مىسازند یا لب به شکوه مىگشایند.و استدلال مخاطب را - به شما مىنگریستم و به دقّت گوش مىکردم - باور نمىکنند.
این دسته از افراد هنگام تدریس معلّم چشمها را مىبندند و به جایى خیره مىشوند یا سر را پایین مىاندازند و به دقّت گوش مىدهند. افزون بر این،گاه زیر لب سخنان استاد را تکرار مىکنند. گاه معلمان محترم این افراد را به خطا از حالات یاد شده باز مىدارند و کردارشان را نشانه بىتوجهى مىپندارند؛ در حالى که این حالات براى این گونه حافظهها جز تمرکز معنایى ندارد.
آهنگ، طنین، سرعت، صلابت و کیفیت صدا براى این افراد بسیار مهم است.
نابینایان بیش از دیگران از این حافظه بهره مىبرند و در حفیقت فقدان بینایى را با آن جبران مىکنند.
نشانگان رفتارى حافظه شنیدارى
افرادى که در یادگیرى بیشتر از حافظه شنیدارى استفاده مىکنند، از نشانههاى رفتارى زیر بهره مىبرند:
1. بیشتر به واژههاى سمعى تکیه دارند.
2. اغلب هنگام فکر کردن به اطراف خود مىنگرند.
3. پر طنین صحبت مىکنند و گاه بیانشان بر حرکاتشان غلبه دارد.
4. معمولاً دست خود را تا نیمه کمر بالا مىآورند و با آن ژست مىگیرند.(6)
5. عموماً بیش از دیگران، مىپرسند.
6. وقتى مخاطب قرار مىگیرند، به نقطهاى خیره مىشوند و حرکات سر و چهرهشان علائم پرسش، پذیرش و تایید و تعجب را تداعى مىکند.
تکیههاى کلامى
این افراد در جملات خویش معمولاً به واژهها و عبارات سمعى بیشتر توجّه دارند و از آنها استفاده مىکنند؛ براى مثال آن طور که شنیدم، به ذهنم مىرسد، درک کردم، فهمیدم، اعلام کردم، شرح دادم، مذاکره کردم، صدا کردم، اعتراض کردم، غرغر کردم، سکوت کردم، کم صحبت کردم و سلیس بود.
ده مرحله براى گوش دادن موثر (حافظه شنیدارى)
نیکولاس، از صاحب نظران یادگیرى و آموزش، براى استماع موثر و بهره صحیح از حافظه شنیدارى 10 مرحله بر مىشمارد:
1. در حالى که گوش مىدهید، بر یافتن زمینههایى که مورد علاقه شما است و آنها را مفید مىیابید، تمرکز کنید.
2.به جاى پرداختن به روش ارائه، با دید پرسشى به محتواى مطلب ارائه شده بنگرید و بیشتر دربارهشان قضاوت کنید.
3. از قضاوت زود رس درباره مطالب بپرهیزید و آن را به تعویق افکنید؛ چنین حالتى باعث مىشود تحلیلگر باقى بمانید.
4. بر نظرهاى اصلى ارائه شده به وسیله سخنران یا مدرس تمرکز داشته باشید.
5. در گوش دادن انعطافپذیر باشید.
6. در جهت گوش کردن موثر بکوشید و از رمزگذارى ذهنى استفاده کنید.
7. مقاومت در برابر عوامل اخلالگر فیزیکى، روانى و انسانى را از یاد نبرید. هر کدام از این عوامل مىتوانند حواس شما را مشغول کنند و از صحنه فعال ذهنى شما صحنهاى منفعل پدید آورند.
8. در برابر واژهها و اطلاعات جدید به جستوجوى معنا بپردازید و ذهن خود را بکاوید. یا آنها را در جایى یادداشت کنید و استمرار استماع موثر را از دست ندهید؛ براى مثال اگر وسط بحث کلماتى مانند پارادایم، لیبرالیسم و هرمنوتیک را ناآشنا یافتید، بهترین راه یادداشت آنها و ادامه دادن به شنیدن فعال است.
9. با آگاهى از جانبدارىها و محدودیت تجارب خویش، فکر خود را بر نظرهاى جدید گشوده نگهدارید و هرگز مطالب را با تعصب کور، یک سویه و جانبدارانه تفسیر نکنید؛ یعنى همیشه منتظر باشید، بعد چه مىشود.
10. قبل از استماع سخنرانى یا درس استاد، مدّت آن را دریابید و از نظر روانى، خود را براى شنیدن مطالب در آن مدّت آماده سازید.
شیوههاى استفاده بهتر از حافظه شنیدارى
1. از آنجا که معمولاً بلند خواندن و گوش دادن به مطالب به یادگیرى مىانجامد، بهتر است به جاى بلند خوانى زمزمه خوانى تجربه و جایگزین شود تا با مصرف انرژى کمتر اطلاعات بیشتر به دست آید. بلند خوانى، افزون بر مزاحمت، به صرف انرژى بسیار و خستگى زود هنگام مىانجامد.
2. محیط خلوت، دورى از سر و صداهاى مزاحم و نور کافى و دورى از عوامل باز دارنده بسیار مهم است.
3. بهتر است براى استماع بهتر و جامعتر در حد امکان نزدیک استاد نشست.
4. چون اطلاعات به صورت فلهاى (بسته بندى) وارد مغز مىشود، براى آن که منظم (دسته بندى شده) جا یابى و طبقه بندى شوند و یادگیرى پایدارتر گردد، با آنچه شنیده یا خوانده مىشود، به صورت پرسشى برخورد گردد.
5. ضبط درس و استماع مجدد آن بسیار مفید است. باز گو کردن همه درس یا مطالب مهم آن به وسیله خود فرد، ضبط آن و سپس گوش سپردن به آن در فواصل زمانى مختلف، به ویژه در دروس نظرى و بالاخص در زبانهاى انگلیسى، عربى و قواعد، بسیار سودمند است.
نکات دیگر
1. براى گفتوگو با این مخاطبان نباید در تاریکى قرار گرفت.
2. براى این افراد، لبهاى گوینده، فیزیک جسمى و تن صداى وى بسیار مهم است.
3. سخنرانانِ داراى قوت کلام، براى این افراد، مطلوبیت بسیار دارند.
شیوه زمان شکن و کاربردى
براى این افراد شیوهاى بسیار قوى وجود دارد که از دیر باز در حوزههاى علمیه رواج داشته است. این روش که امروزه اصطلاحاً حریف تمرینى یا مباحثه نظرى خوانده مىشود، روش بحث و تکرار است. در این باره، عبارت زیر نزد حوزویان شهرت دارد: الدرسُ حرفٌ و التکرار اَلفٌ؛
درس سخنى است و تکرار هزار مرتبه آن را غنى مىسازد.
نکته مهم در این روش، استفاده از حریف یا مباحث مناسب است. این فرد نباید، از نظر توان علمى، با شما فاصله بسیار داشته باشد و بهتر است هم سطح یا کمى بهتر شمرده شود؛ چون حریفان و هم بحثهاى قوى و مستعد، افراد ناتوانتر را ابزار تکرار درس خویش مىسازند. هم بحث بسیار ضعیف، انگیزهها را نابود مىکند؛ گرچه افراد ناتوان باید براى رشد و ارتقاى خویش هم بحث متوسط برگزینند.
2 - حافظه دیدارى (بصرى)
افرادى که از راه دیدن و تمرکز روى صفحه و تصویر بردارى از مطالب بهتر مىآموزند، نگه مىدارند، یادآورى مىکنند و مطالب را دوباره به صحنه فعال ذهن خود مىآورند، از این حافظه برخوردارند. امروزه عقیده بر این است که بیش از 70 درصد آموختهها و تجارب از طریق چشم به دست مىآید.
این دسته از افراد جهان را به صورت تصاویر ادراک مىکنند(7) و حتّى آدرسها را بر مبناى نشانهاى فیزیکى مىآموزند؛ براى مثال به یارى نشانههاى ذهنىاى که از اماکن اطراف، تابلوها، مغازهها و ادارات مىسازند، مکانى خاص را به خاطر مىسپارند.
این افراد در کودکى نیز قابل تشخیصاند؛ یعنى وقتى تازه زبان مىگشایند، هنگام گفتوگو با بزرگترها در چشمان طرف مقابل زُل مىزنند. جالب اینکه وقتى طرف صحبتشان به چشم و چهره آنها نمىنگرد، با دستان کوچکشان چهرهاش را سمت خویش مىگردانند و مىگویند: ببین، ببین! و تا مخاطب نگاهشان نکند، سخن نمىگویند. این گروه در دوران تحصیل به چهره استاد بسیار مىنگرند و حتّىگاه مطالب درس را با حرکات استاد کُد گذارى مىکنند و به حافظه مىسپارند.
این حافظه به راحتى قابل توسعه است. مىتوان بیشتر مطالب درسى را به یارى تصویر به یاد سپرد و هر صفحه را به صورت تصویرى در حافظه نگهدارى کرد.
بارها اتّفاق افتاده است، هنگام برون آمدن از جلسه امتحان، دیدهایم دوستان ما درباره خاستگاه پرسشى خاص گفتوگو مىکنند؛ براى مثال رضا به على مىگوید: سئوال 5 از کجا آمد؟ على نیز اظهار بىاطلاعى مىکند؛ ولى سعید مىگوید: صفحه 80. آنها به صفحه 80 مراجعه مىکنند و پرسش و پاسخ را دقیقاً مىیابند. شاید خود سعید نیز نداند حافظه بصرى یا دیدارى فوق العاده دارد و اگر آن را تربیت و تقویت کند، در یاد سپارى مطالب توفیق فزونتر مىیابد.
گروهى از افراد - بىآن که بدانند - از این نوع حافظه سود فراوان مىبرند و فکر خود را خسته نمىکنند. یکى از نویسندگان درباره حافظه ابوعلى سینا چنین نگاشته است: وقتى ابن سینا به اصفهان پناه آورد، عالمان از او خواستند نسخهاى از کتاب قانون به آنها دهد. شیخ گفت: آن کتاب را نیاوردهام؛ ولى صفحه صفحهاش را به خاطر دارم.(8) آنگاه قانون را براى علاقهمندان باز گفت و آنان به نوشتن پرداختند.
نشانگان رفتارى
افرادى که حافظه دیدارى دارند، از ویژگىهاى زیر بهره مىبرند:
1. وقتى صدایى مىشنوند، به طرف بالا نگاه مىکنند.
2. با سرعت سخن مىگویند و آهنگ صداشان بلند است.
3. هنگام صحبت دستها را حرکت مىدهند و به طرف بالا مىگیرند.
4. به سرعت نفس مىکشند.(9)
5. اصطلاحاً تصویرى صحبت مىکنند.
6. در به کار بردن تشبیه، تمثیل، تخیل و صحنهپردازى مهارت فوق العاده دارند.
آنها علاوه بر اینکه خود را در صحنه مىیابند، چنان سخن مىگویند که دیگران نیز خود را در صحنه مورد نظر احساس مىکنند. اگر داستان مىگویند، شنونده را در کوچه پس کوچههاى داستان راه مىبرند.
7. در نوشتن انشا، نامه، خاطره و... به انعکاس صحنهها، شفاف ساختن فضا و تصویر کردن بسیار گرایش دارند.
8. در چهرهشناسى بسیار موفقند و گاه فردى را بعد از سالها از طریق چهره مىشناسند؛ بىآن که نامش را به خاطر آورند.
تکیههاى کلامى
این گروه در جملات خویش از واژههاى زیر بسیار بهره مىبرند:
دیدن، نگاه کردن، منعکس کردن، چشم انداز، هدف، درخشان، شفاف، تصور، ترسیم، انعکاس، عکس، تصویر، مثل، مانند، نور و تابش.
شیوههاى استفاده بهتر از حافظه دیدارى
1. تمرکز نگاه بر جملات و پاراگرافها و سپس بستن چشمها و انعکاس مطالب عمده به ذهن و نگاه مجدد به آن
2. تلفیق مطالب با تصویرها، شکلها، نمودارها، جدول، نشانهها و شمارههاى صفحات
3. علامتگذارى معنا دار از خط کشى ساده زیر کلمات تا علائم ابتکارى مانند * و...
4. مطالعه و تلاش در احضار صفحهاى و پاراگرافى مطالب مطالعه شده بعد از هر پانزده دقیقه
در آموزش این افراد نیز باید از کتابهاى داراى نمودار و تصویر و جدول، و نیز اُپک، ویدئو، CD و فیلمهاى آموزشى استفاده شود.
3 - حافظه نوشتارى (یدى) و احساسى
افرادى که از راه نوشتن و لمس و دسته بندى منطبق بر ذوق خود بهتر یاد مىگیرند، از حافظه نوشتارى و احساسى بهره مىبرند. واکنش فیزیکى این افراد بیشتر است و جالب اینکه در زمان تحصیل گاه سخنان معلّم را به صورت جامع و با حداکثر توان یادداشت و نگهدارى مىکنند. البتّه تاثیر نوشتار بر یادگیرى بدیهى است و بعضى افراد از این طریق بیشتر و کاملتر یاد مىگیرند. پیامبر اکرم(ص) مىفرماید: اَلعِلم وَحْشِىٌ قَیدوُه بِاْلکِتابة؛ دانش سرکش است؛ آن را با نوشتن به بند کشید.
نشانگان رفتارى در حافظه نوشتارى
این دسته از افراد غالباً:
1. هنگام اندیشیدن به سمت پایین و راست خود مىنگرند.
2. حرکات دست، تغییرات چهره و اعمال جسمانىشان بسیار است.
3. صدایى عمیق دارند و کلمات را شمرده بیان مىکنند.
تکیههاى کلامى
این دسته از افراد عموماً در گفتارشان به واژهها و عبارات زیر توجّه مىکنند: نوشتم، دسته بندى کردم، بالا و پایین، پیوند، در دست گرفتن، لذت بردن، احساس کردم، لمس کردم، لغزیدن، اتصال و....
شیوههاى استفاده بهتر از حافظه نوشتارى و احساسى
1. این افراد اگر با فنون خلاصه نویسى و چکیده بردارى آشنا شوند، بسیار موفقند.
2. معمولاً توصیه مىشود این افراد ابتدا مطالب را مطالعه و علامت گذارى کنند و سپس آن را در قالبهاى 13 و 15 و 110 چکیده و خلاصه کنند.
3. عادت کردن این افراد به چکیده منظم و مرتب و دسته بندى شده بسیار مطلوب است.
4. اگر کسى حس کند حافظه نوشتارىاش در بعضى از دروس قوى است، حتماً باید با تمرین خلاصه نویسى آن را غنىتر سازد و بکوشد مطالب را در قالبهاى غیر یکنواخت خلاصه کند. جالب اینکه کم کم خود فرد روشهایى ابتکارى به کار مىبرد.
5. یکى از مسائلى که بسیار تجربه شده، نگاشتن چکیده مباحث هر صفحه در حاشیه آن صفحه است.
6. دانشآموزان و دانشجویانى که با آزمونهاى چهارجوابى رو به رو مىشوند، مىتوانند، با بهرهگیرى از روش چکیده دروس، دست کم به حدود 50درصد پرسشهاى آزمون دست یابند.
در سال 1373 کار چکیده بردارى با روش نوشتارى جامع را روى کتاب روانشناسى تربیتى دکتر على اکبر سیف که از منابع کارشناسى ارشد بود، انجام دادم و از 700 صفحه آن حدود 98 صفحه مطلب خلاصه شده استخراج کردم. هنگام آزمون دریافتم 28 پرسش امتحان در چکیده مطالب نگاشته شده است.
4 - حافظه حسابگرانه، منطقى و استدلالگر
این دسته از افراد اطلاعات آموخته شده را به قالبهاى کوچکتر تقسیم مىکنند. جالب اینکه گاه فقط بخشهاى مهم پاسخ پرسش را مىآموزند و از مکانیسم درون آمارى بهره مىبرند. این افراد مطالب تقسیم بندى شده را خیلى بهتر یاد مىگیرند و به عملیات مرحلهاى و فلوچارتى علاقه نشان مىدهند.
نشانگان رفتارى در حافظه حسابگرانه
1. گفتار این افراد با منطق و استدلال آمیخته است.
2. وقتى به فکر فرو مىروند، معمولاً به پایین و یا چپ مىنگرند.
3. لحن صداشان آهسته و آرام است و از شیوایى سخن بهرهمندند.
4. حرکات دستشان اندک است.
تکیههاى کلامى
این افراد عموماً، در گفتار و نوشتار خویش، به واژههاى زیر بسیار اشاره مىکنند:
آموختن، در نظر گرفتن، به ذهن خطور کردن، عمل کردن، آگاه کردن، آگاه بودن، تصور کردن، تشخیص دادن، تصمیم گرفتن، قدردانى کردن، حدس زدن، تجربه کردن، تولید کردن، جدى بودن، فهمیدن و...
شیوههاى استفاده بهتر از حافظه حسابگرانه
این گروه باید:
1. مکانیسم یادگیرى خود را بر ریز کردن صحیح مطالب متمرکز سازند.
2. مطالب علمى و قواعد و اصول مختلف را که به صورت انشایى نگاشته شده، به قالبهاى عددى و مرحلهاى تبدیل کنند.
اغلب افراد از هر 4 حافظه یا سیستم یادگیرى بهره مىبرند(10 )و اصطلاحاً حافظههاى ترکیبى (Compratius Memory) دارند؛ ولى:
1. افراد تنها به یکى از حافظهها بیشتر گرایش نشان مىدهند.
2. در دروس و مطالب علمى گوناگون معمولاً حافظه سمعى و نوشتارى بیشتر خود را مىنمایانند؛ براى مثال در دروس نظرى حافظه سمعى و در دروس متریک (ریاضى و هندسه و...) حافظه نوشتارى.
3. خلقت آدمى چنان است که مىتواند از همه حافظههاى یاد شده بهره گیرد.
ان شاء اللّه در شماره آینده با ارتباط و کنشهاى چهارگانه انسانها در این گستره آشنا خواهیم شد.
پاورقىها:
1. آیین حفظ و تقویت حافظ، محمد حسین حق جو، مرکز فرهنگى انصار المهدى (1377)
2. همان.
3. سیاستگزارى در آموزش و پرورش مقطع دکترى، محمدعلى طوسى.
4. مغز متفکر شیعه، ص 584.
5. آیین حفظ و تقویت حافظ، ص 32 - 33.
6. همان، 83 - 81.
7. کلید طلایى ارتباطات، کریس کول، ترجمه محمد رضا آل یاسین، ص 80.
8. آیین حفظ و تقویت حافظه، ص 208.
9. کلید طلایى ارتباطات، ص 81 - 80.
10. همان، 15 - 16.
به نظرم رسید مفیده که نوشتم در دوشنبه 88/4/15 و ساعت 6:18 عصر | دوست دارم نظرتونو بدونم()